Het nut van de opsluitband
29 mei 2024

In bijna iedere tuin zien we ze terugkomen, de opsluitbanden. Maar waarom eigenlijk? De opsluitband is bedoeld om het zand onder de bestrating op zijn plek te houden. Wanneer het zand, door bijvoorbeeld regen, wegspoelt, kan de bestrating gaan zakken en verschuiven. Dit zorgt er natuurlijk voor dat uw straatwerk er niet meer netjes uitziet. 

Formaten opsluitbanden

We hebben opsluitbanden in diverse formaten. Bij het aanleggen van een terras of bijvoorbeeld looppad is en 5x15x100 cm opsluitband groot genoeg. In dat geval kan er ook gekozen worden voor een stalen kantopsluiting. Wanneer er sprake is van hoogteverschillen wordt er vaak gebruik gemaakt van 6x20x100 cm of zelfs 6x30x100 cm opsluitbanden. Deze kunnen meer hoogte opvangen. Voorbeelden van hoogteverschillen zijn opstapjes of een border die een paar cm boven de grond uit moet komen. Voor een oprit raden we gebruik van een zware band aan, de 10x20x100 cm. Omdat de oprit zoveel druk krijgt door het gas geven, remmen en sturen met de auto, moet deze ook wel tegen een stootje kunnen. 

Voor rondingen zijn ook bochtbanden beschikbaar, om zo geen stevigheid te verliezen.

Kleuren opsluitbanden

De meest voorkomende kleuren in de opsluitbanden of betonbanden zijn de kleuren grijs en zwart/antraciet. Welke kleur u gebruikt hangt natuurlijk af van het straatwerk wat gelegd wordt. We denken graag met u mee over welke kleur en welk formaat opsluitband het beste bij uw bestrating past!