Hoe maak je keramische tegels schoon?
27 augustus 2021

De keramische tegel staat bekend als het meest onderhoudsvriendelijke product om in de tuin te verwerken, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de tegels onderhoudsvrij zijn. Ieder product wat buiten ligt kan vervuilen, zo ook de keramische tegels. Het voordeel is dan natuurlijk dat een keramische tegel niks opneemt, maar wanneer vuil langer op de tegel zit kan het wel lastiger zijn om het weer te verwijderen. Sowieso is het goed om in de gaten te houden dat een keramische tegel voor buiten een hogere anti-slip waarde heeft. Logisch natuurlijk, omdat een buitje regen niet voor een spekglad geheel mag zorgen. Die anti-sliplaag maakt ook dat je soms best iets beter je best moet doen met poetsen op een vlek ten opzichte van het poetsen van een keramische binnentegel.

Om te beginnen is het belangrijk om de tegels na het aanleggen goed schoon te maken. Als er sporen van bijvoorbeeld cement, voegmiddel o.i.d. op de tegel achterblijven, pakken die plekken sneller alg en viezigheid op. Reinig daarom na het aanleggen het terras grondig. Let wel op met de voegen, wanneer een voeg net verwerkt is, kan het soms nog niet voldoende uitgehard zijn.

Onze leveranciers raden aan om zoveel mogelijk gewoon met (het liefst warm) water te reinigen. Dit is in de meeste gevallen ook gewoon voldoende. De aanpak van het reinigen is natuurlijk afhankelijk per soort vlek. Hebt u vetvlekken op de tegels door een BBQ o.i.d.? Het is dan aan te raden ze wel z.s.m. schoon te maken, niet omdat het de tegel aantast, maar omdat vet ander vuil weer makkelijker aanpakt. Vetvlekken verwijder je het beste met warm water met eventueel een sopje/afwasmiddel.  (Schuur)sponsjes etc. mogen gewoon gebruikt worden, die kunnen de tegel niet beschadigen. Zijn de tegels groen uitgeslagen van de alg? Dan is de makkelijkste manier van reinigen de “Groene aanslagreiniger”. Dit middel kan je verdunnen en door middel van een drukspuitje of gieter verspreiden over het terras. Daarna is het gewoon in laten trekken en de weersomstandigheden hun werk laten doen.

In alle gevallen geldt dat het aan te raden is om vlekken niet lang te laten zitten, omdat deze dan oppervlakkig gaan hechten in de keramische tegels, zodat reinigen wat moeilijker wordt. Bij regelmatig bijhouden, kost vlekken verwijderen het minst moeite en blijft uw terras dus het mooist schoon!