Worteldoek of splitplaten onder mijn halfverharding?
16 november 2022

Gaat u in uw tuin een gedeelte grind of split aanleggen? Dan is een goede ondergrond natuurlijk belangrijk. In alle gevallen wordt er een doek neergelegd, waarover het grind of split verdeeld wordt. Dit zorgt ervoor dat de halfverharding niet in de grond getrapt/gereden wordt, maar ook dat er vanuit de ondergrond geen onkruid in het grind/split groeit. Natuurlijk kan na jaren, wanneer het grind of split wat vervuild is er wel weer wat onkruid ontstaan, maar door het doek zal dat nooit vanuit de ondergrond ontstaan.

Maar als het gaat om grind of split zijn er voor de ondergrond twee opties: Anti-worteldoek of splitplaten (ook wel grindplaten of honingraadmatten genoemd). Wanneer gebruik je wat?

Ons advies is om splitplaten te gebruiken wanneer er veel over de halfverharding gelopen of gereden gaat worden. De splitplaten zorgen er namelijk voor dat het grind/split beter op zijn plek blijft liggen en dat er een stabiel geheel gevormd wordt. Maakt u grind of split in een border of in een stukje waar u eigenlijk nooit komt, dan is alleen anti-worteldoek ook voldoende. Als u er toch niet overheen loopt, zal het grind of split ook netjes blijven liggen. Wanneer u gebruik maakt van splitplaten is extra worteldoek gebruiken vaak niet nodig, omdat de meeste soorten splitplaten al voorzien zijn van een onderdoek. Naast de hoeveelheid belasting van de halfverharding maakt ook het ook nog verschil welk type u neerlegt. Omdat grind altijd een ronde/ovale kiezel is, zal dit veel meer blijven rollen en bewegen. Daarom is bij grind eerder een splitplaat nodig. Split daarentegen is al hoekig qua vorm, dus zal al meer gaan settelen en een stabieler geheel vormen. Bij weinig belasting is hiervoor alleen worteldoek vaak al voldoende.

Bent u benieuwd naar wat u in uw situatie het beste kunt gebruiken? Kom eens langs op ons showterrein en we denken graag met u mee! Hier kunnen we u ook het verschil laten zien.