Welke soorten sierbestrating zijn er?
22 mei 2024

In deze blog willen we stilstaan bij de verschillende typen sierbestrating. Natuurlijk zijn er veel verschillende formaten en kleuren, maar de grootste verschillen zitten er in de kwaliteit. 

Door en door beton

Een door en door betonproduct heeft van boven tot onder dezelfde structuur. Het mengsel bestaat uit cement, grind en zand, waar een kleurstof aan toegevoegd wordt. Over het algemeen zijn het vooral de getrommelde producten die van door en door beton gemaakt worden, zoals de tumbelton. Deze trommelsteentjes zullen na verloop van tijd iets lichter worden en verweren, de charme van de steen. Door het verweren, worden er kiezeltjes zichtbaar.

Beton met een slijtlaag

Bij betontegels wordt er vaak een slijtlaag toegevoegd van een fijnere structuur beton. De kleurstoffen worden dan toegevoegd aan die slijtlaag, waardoor de beton eronder gewoon grijs is. Het voordeel van een slijtlaag is dat de structuur van de tegel vlakker blijft, dus dat de grindkorrels minder naar boven komen. De Demiton serie en sommige betonklinkers zijn voorbeelden van dit type steen.

Beton met slijtlaag en een coating

De volgende stap is dat er een coating aangebracht wordt op de betontegel/betonsteen met slijtlaag. Door die coating neemt de steen minder vocht en vuil op, en is deze dus gemakkelijker te onderhouden. Door de slijtlaag zal de structuur ook vlakker blijven, zoals in bovenstaand gedeelte vermeld. Vaak worden de gecoate betontegels ook geborsteld. Hierdoor is de bovenkant van de tegel meer verdicht, waardoor de tegel vlak en bijna zacht aanvoelt. Dit wordt ook wel footcomfort genoemd. Voorbeelden van gecoate, geborstelde betontegels zijn de Smartton serie en de Trippel T.

Beton met een kleurechte toplaag en een coating

De slijtlaag van beton is nog steeds voorzien van kleurstoffen, waardoor deze in verloop van tijd lichter zal worden. Om verkleuring te verminderen worden in sommige typen betonbestrating natuurlijke mineralen gebruikt om de bestrating op kleur te brengen. Deze mineralen vormen de toplaag van de bestrating. Daarnaast is dit type bestrating vrijwel altijd gecoat en geborsteld. Er zal altijd wel een tintje verkleuring optreden, door het mengen van de materialen met andere bestandsdelen om de toplaag sterk te maken, maar dit is minder dan bij gebruik van kleurstoffen. Voorbeelden van beton met een kleurechte toplaag en coating zijn de GeoSteen van MBI, de Eliton Supreme Linea van REDSUN.

Beton met een digitale toplaag

Een nieuw product op de bestratingsmarkt is een betontegel met digitale toplaag. Dit klinkt natuurlijk vreemd, maar we gaan het verder uitleggen. Als basis wordt een betontegel gemaakt. Hierop wordt bijvoorbeeld een natuursteenlook geprint. Deze print wordt afgesloten door verschillende lagen coating, om de print goed vast te houden. Die coating zorgt ervoor dat het uv licht minder invloed heeft op de tegel, waardoor deze bijna niet verkleurd. Daarnaast zorgt deze dat de vocht en vuilopname wordt gereduceerd. Een voorbeeld van dit type steen is de GeoProArte.

Keramische en gebakken producten

In deze laatste categorie wordt er geen beton meer gebruikt, maar klei. De klei wordt in een enorme tunneloven heel heet gebakken. Hierdoor ontstaat een product wat niet meer verkleurd. We hebben het hier over de gebakken klinkers en keramische tegels. Gebakken klinkers zullen in plek van verweren in verloop van tijd, eigenlijk alleen maar mooier worden. Ze hebben een mooie, rustieke uitstraling en zijn erg duurzaam. Ook voor keramische tegels geld dat ze niet meer verkleuren. Daarnaast zijn ze slijtvast en krasbestendig. De keramische tegels nemen geen vocht en vuil op, waardoor ze ook goed te reinigen zijn. Let wel op, keramiek voor buiten heeft een hogere anti-slip waarde dan een keramische tegel voor binnen. Dit is belangrijk omdat de tegel buiten natuurlijk bloodgesteld is aan weersinvloeden. Die anti-slip zorgt ervoor dat je soms iets harder moet poetsen op vervuiling. Lees hierover meer in de blog "Hoe maak je keramische tegels schoon?".

Wilt u meer weten of bent u benieuwd welk type sierbestrating het beste bij u en uw tuin past? Kom dan eens langs op ons showterrein. We vertellen u graag meer over alle verschillen en laten u graag de vele soorten sierbestrating zien!