Offerte

Vul uw wensen in en ontvang vrijblijvend een offerte.

Neem contact met ons op

Vul hiernaast uw naam, nummer en vraag in en wij bellen u zo snel mogelijk terug! U kan ons ook direct bellen of mailen!

The Stone Discounter
Galvaniweg 30
8071 SC Nunspeet
  • GeoColor 3.0, tegel met facet.jpg

Wat is een facet of vellingkant?

08 september 2021

Wanneer je op zoek bent naar (sier)bestrating, zal je deze term zeker een keer langs zien of horen komen. Sommige tegels hebben zo’n facet en anderen juist niet. Wat is het verschil? En heeft een facet voordelen/nadelen ten opzichte van materiaal zonder vellingkant?

Hoe ziet een facet eruit?

Een facet is een schuine kant langs de bovenste rand van de tegel. Hierdoor zijn er geen “scherpe” hoeken meer aan de zichtkant van de tegel te vinden. Op onderstaande foto is een facet (of facetje) te zien.

Welke voor- en/of nadelen heeft een facet?

Het grootste verschil tussen een tegel met een facet en een tegel zonder facet is het aanzicht van de steen. Waar een getegeld oppervlak met een strakke tegel meer één geheel vormt, worden de tegels met een facetje optisch wat meer van elkaar “gescheiden”. Hierdoor worden de losse tegels wat meer uitgelicht. Wat daarin de voorkeur heeft is vooral een kwestie van smaak. Een voordeel bestrating met een facet, is dat de zichtbare rand van de tegel minder snel beschadigd word bij vervoer, verwerking en belasting van de tegel. Bij een strakke tegel de rand soms wat afbrokkelen. Om dit op te lossen, hebben gelukkig de meeste tegels (strak of met facet) tegenwoordig afstandshouders, zodat de “kwetsbare” randen van de tegels/stenen elkaar niet raken, en de kans op afbrokkelen dus verkleind. Dit maakt dat een strakke tegel prima gebruikt kan worden voor in ieder geval uw terrassen en paden. Een ander voordeel is dat, wanneer de tegels iets verzakken of verschuiven, een oneffenheid in het straatwerk minder zichtbaar is als er bestrating met facet gebruikt is.

Vooral wanneer bestrating op een oprit gebruikt wordt, is een facetje aan te raden. Dit omdat een oprit zwaar belast wordt, en daarom de kans op afbrokkelen en verzakken natuurlijk een stukje groter is.

Welke serie's hebben een facet?

De volgende serie's van MBI hebben een facet: Dat zijn o.a. de GeoKlinker Plus, de TerraTops Deluxe Facetto, de Facetto, de GeoFacetto en de GeoColor 3.0.

Van REDSUN zijn dat de o.a. de Premiton Linea, Smartton Linea en de Eliton Supreme Linea

Wilt u de verschillen graag in het echt bekijken? Kom gerust eens langs!

Doe het zelf: Verhoogde borders maken
We zien ze overal verschijnen, verhoogde borders gemaakt met stapelblokken . Een groot voordeel van een verhoogde border is natuurlijk dat...
Hoe maak je keramische tegels schoon?
De keramische tegel staat bekend als het meest onderhoudsvriendelijke product om in de tuin te verwerken, maar dat wil natuurlijk niet zeggen...
1420