Verwerkingstips terras
30 juni 2022

Gaat u uw terras (opnieuw) aanleggen en weet u niet zo goed waar u moet beginnen? We geven u in deze blog een aantal tips voor de aanleg van tegels!

Allereerst is de voorbereiding belangrijk. Natuurlijk begint dat al bij het uitzoeken van de steen die bij u past! Naast dat de kleur of het formaat aan kunnen spreken, is het ook van belang dat u op de hoogte bent van de eigenschappen van de steen, zodat u weet wat u hiervan kunt verwachten. We helpen u graag in onze showtuin in Nunspeet door goed en eerlijk advies. Wanneer u een tegel hebt uitgekozen, weet u ook welke dikte deze heeft. Op die manier kunt u het zandbed al klaarmaken. De hoeveelheid wit zand onder het terras is afhankelijk van uw regio, informeer gerust naar wat er geadviseerd wordt! Bij het maken van een strak zandbed moet er rekening gehouden worden met afschot. Gemiddeld gezien houden we ca. 1 cm per strekkende meter aan.

Hiernaast is het belangrijk om van tevoren te bedenken waar het regenwater weg moet lopen. Hebt u gedeelten met (kunst)gras of split? Dan kunt u daar het afschot heen laten lopen (nooit naar de woning), zodat het water daar weg kan lopen. Gaat u de hele tuin bestraten, dan zal er waarschijnlijk een afwateringsgoot nodig zijn. Ook voor advies hiervoor kunt u gerust eens langskomen!

Om te zorgen dat de tegels netjes blijven liggen na het aanleggen, moeten de tegels opgesloten worden door een opsluitbandje of stalen strip.

Tijdens het aanleggen zijn er een aantal dingen waar op gelet moet worden. Het is belangrijk dat u de tegels tijdens het pakken van de pallet niet over de tegels eronder schuift, zo voorkomt u krassen. Ook is het ontzettend van belang dat u, wanneer er gezaagd moet worden, dit niet op/naast het nieuwe straatwerk doet. Tijdens het zagen komt er een hele fijne sluier vrij, waardoor er een cementsluier op de tegels kan ontstaan. Zaagstukken zelf moeten ook altijd goed afgespoeld worden.

In de meeste gevallen kan uw terrastegel niet afgetrild worden. Aftrillen mag alleen wanneer het formaat maximaal 30x30 cm is. Als u een terrastegel hebt van kleiner dan 30x30 moet er altijd getrild worden met een rubber mat. Sommige kleinere formaten mogen niet afgetrild worden, informeer even wat er van toepassing is op uw steen.

Na het aanleggen van het terras, of wanneer u voor een bepaalde dag stopt, is het verstandig om de tegels af te spoelen. Hierdoor voorkom je hardnekkige vlekken door zand, cementsluier, etc.

Als laatste komt het voegen van de steen. In onze blog “Waarmee moet ik mijn terras voegen?” vind u hierover meer informatie!