Hoe leg ik een grind- of splitpad aan?
09 augustus 2023

In veel tuinen zien we op bepaalde plekken wat grind of split. Gebruik maken van grind of split breekt het oppervlak vaak leuk, en het is ook nog eens een goede manier om water beter af te voeren. Om een grind- of splitpad aan te leggen, beginnen we net als met bestrating met een laagje wit zand. Dit egaliseert makkelijker, waardoor er een strakker pad ontstaat, en het voert water beter af. Om het grind of split in het pad te houden, kan deze opgesloten worden met behulp van een opsluitband of een stalen kantopsluiting. Na het aanleggen van de contouren, dus de kantopsluiting en het witte zand, zijn er twee opties. Er kan gebruik gemaakt worden van anti-worteldoek of een splitplaat. Beide materialen zorgen ervoor dat er vanuit het witte zand onder het pad geen onkruid kan groeien*. De keuze voor anti-worteldoek of splitplaten (met doek) hangt af van een aantal factoren:

  • Wordt het pad/gedeelte veel belopen? Dan loopt het met een splitplaat veel stabieler en zal het grind/split beter op zijn plek blijven liggen. Wordt er niet of nauwelijks gelopen, dan zou anti-worteldoek gebruikt kunnen worden.
  • Als er gebruik gemaakt wordt van een heel grof soort grind of split, bijvoorbeeld over de 35 mm (afhankelijk van het type plaat), dan is de kans dat het grind/split in de splitplaat past klein. Hierdoor heeft de plaat ook geen nut, omdat deze dan niet kan zorgen voor extra stevigheid. In dat geval kan er dus het beste gebruik gemaakt worden van anti-worteldoek.
  • Twijfelt u wat het beste is voor uw halfverharding. Een andere aspect wat invloed heeft is welk type halfverharding er gebruikt wordt. Bij gebruik van grind (ronde korrel), zal het geheel altijd blijven "rollen" en verplaatsen. Hierdoor is het bij gebruik van grind nog vaker aan te raden om een splitplaat te gebruiken. Omdat split (gebroken natuursteen) een hoekige vorm heeft, zal dit sneller settelen en al stabieler aanvoelen.

Kom gerust eens langs op ons showterrein om de mogelijkheden te bekijken en het verschil eens te voelen. Op dit moment hebben we 2 vlakjes met hetzelfde grind liggen, waarbij er bij het ene vakje gebruik gemaakt is van een splitplaat en bij de andere niet.

De laatste stap is natuurlijk het grind of split zelf. In bovenstaand gedeelte wordt al een stukje uitgelegd over de voor- en nadelen van grind (ronde korrel) en split (hoekige korrel). Daarnaast wordt ook al aangegeven dat het formaat zeker invloed heeft op de mogelijkheden qua gebruik van splitplaten. Ook is het formaat ook van invloed op het loopgemak. Een fijnere korrel voelt veel vlakker aan wanneer u er overheen loopt dan wanneer het een hele grove korrel is. Dit zal hobbeliger liggen en dus ook minder makkelijk lopen. Ook hiervoor kunt u eens langskomen op ons showterrein, om de verschillen te ervaren.

Meestal wordt er gebruik gemaakt van een laagdikte van ca. 4 à 5 cm. Bij een splitplaat wordt er ongeveer een cm op de gevulde plaat gelegd, zodat er niet teveel ruimte voor het grind of split om te verplaatsen, maar de plaat wel mooi bedekt is. De 4 à 5 cm komt ongeveer neer op 20 m2 per m3 of 3 zakjes van 25 kg per m2.

Bent u op zoek naar meer informatie, kom gerust eens langs!

 

* Na een aantal jaar kan er door vervuiling van bovenaf wat zand/grond op het doek komen te liggen, waardoor daarin soms toch wat onkruid kan groeien. Dit komt dan niet van onder het doek, maar van boven.