De laatste jaren komen er regelmatig zware regenbuien overdrijven. Zeker bij tuinen waarbij het grootste deel bestraat is, zorgt dat soms voor wateroverlast. Natuurlijk kan het water (deels) opgevangen worden door gootjes, maar er zijn ook andere manieren om buffers te creeëren voor water.
Waterafvoer voor (kunst)gras
Wanneer u een stuk (kunst)gras in de tuin legt, kan daarin veel water weglopen. Ook in de kunstgrasmat zitten genoeg gaatjes om voor waterafvoer te kunnen zorgen. Naast dat het water afvoert, is het natuurlijk ook een mooie en frisse toevoeging aan de tuin!
Waterafvoer door grind of split
Door met grind of split te werken in de tuin, kan ook daarin het water weglopen. Grind en split kan op verschillende manieren verwerkt worden. Soms zien we het als randje voor een verhoogde border. Of als opvulling van een border aan de grond, waar eventueel ook leuke planten in gezet kunnen worden. Ook wordt het gebruikt als pad of om staptegels. Er zijn dus vele manieren om een stukje grind of split in de tuin te verwerken. Daarnaast wordt grind of split ook vaak gebruikt als rand langs het huis, om zo opspatting van vuil te voorkomen. Praktisch op meerdere manieren dus!
Waterafvoer door lage borders
We zien natuurlijk veel verhoogde borders terugkomen in tuinen. Dit geeft diepte in de tuin en is natuurlijk makkelijk in onderhoud. Wel zorgt dit ervoor dat het water vanaf de stoep de border in kan lopen. Een border ter hoogte van het straatwerk neemt vanzelfsprekend meer water weg uit de tuin. Ook borders bij de grond kunnen onderhoudsvriendelijk gemaakt worden door gebruik van bijvoorbeeld bodembedekkers of de grond te bedekken met een laagje grind/split om de planten heen. Vergeet in het laatste geval het worteldoek niet!
Meer vragen over de afwatering, of juist gebruik van goten/infiltratie? Kom gerust eens naar onze showtuin in Nunspeet en we adviseren u graag!