Welke gevolgen heeft vorst voor de tuin?
13 december 2022

De muts mag weer op, want de temperaturen zakken onder de 0 °C. Maar welke gevolgen kan dat nou hebben voor de verwerking en het onderhoud van de tuin? In deze blog gaan we een paar aspecten bekijken, zoals de verwerking, de voeg en de bestrating.

Verwerking

De verwerkers kunnen eigenlijk niets meer doen zodra de vorst in de grond zit. Het trillen van de baan heeft geen nut, omdat de ondergrond grond toch niet compact wordt, daarnaast gaat het afrijden ook niet, omdat het zand een korst geworden is. Verder moeten we bijvoorbeeld ook denken aan het feit dat lijmen niet kan. De poriën van, bijvoorbeeld de stapelblokken, zijn dan namelijk dicht. Ze nemen dus niets meer op, waardoor het lijmen niet lukt. Ook is de lijm veel te hard om er nog lekker mee te kunnen werken. 

Voeg

Waar altijd rekening mee gehouden moet worden tijdens de verwerking, of het nou zomer of winter is, is dat er geen vocht tussen de voegen blijft hangen. Hiervoor kan zowel een normaal voegzand gebruikt worden, zoals een inveegzand basalt of brekerzand, of een speciale voeg die de mieren en onkruid tegen houdt, zoals het GatorSand, of de AquaColor Joints. Wat deze voegen allemaal gemeen hebben, is dat ze het water doorlaten. Samen met een waterdoorlatende ondergrond blijft er dan geen vocht meer achter. Zou dat wel het geval zijn, dan zou met de vorst de voeg eruit kunnen knappen. (En de tegels zouden eventueel kunnen beschadigen.)

Bestrating

Natuurlijk komt ook de vraag over het glad worden van tegels naar boven. De kans van het glad worden vergroot als de combinatie vriezen en vocht in het spel is. Een oplossing hiervoor kan het strooizout zijn. Let daarbij wel op dat dit op sommige soorten witte uitslag kan geven. Zout heeft verder geen effect op een keramische tegel, en de gecoate tegels van MBI zijn voorzien van Protection Plus, wat deze tegels beschermt!