Offerte

Vul uw wensen in en ontvang vrijblijvend een offerte.

Neem contact met ons op

Vul hiernaast uw naam, nummer en vraag in en wij bellen u zo snel mogelijk terug! U kan ons ook direct bellen of mailen!

The Stone Discounter
Galvaniweg 30
8071 SC Nunspeet
  • Ardennersplit.jpg

Welk formaat grind of split kies je?

25 augustus 2021

Grind en split heb je in allerlei kleuren, maar ook formaten. Welk formaat is nu het meest praktisch om te gebruiken? Dat hangt natuurlijk af van de functie van het split. Voor de plekken waar split gebruikt wordt om over te lopen of te rijden, is het aan te raden om een niet te groot formaat te gebruiken. 8/16 mm, 16/22 mm en 16/25 mm zijn hier bijvoorbeeld mooi geschikt voor. Een grover formaat loopt/rijd hobbeliger en een heel klein formaat kan bijvoorbeeld in de banden gaan zitten. Daarnaast zijn de formaten 8/16 mm en 16/22 mm, of 16/25 mm ook nog goed te verwerken in splitplaten, zodat het geheel nog stabieler wordt. Wanneer een gedeelte wat verhard is met grind/split intensief belopen/bereden wordt, is het wel belangrijk om een hard soort split of grind te gebruiken (zoals een basaltsplit, ardennersplit, grind, icy bluesplit etc.) , een poreuzer soort kan door het gebruik gaan verpulveren.  

Gaat u een stukje siergrind/split verwerken? Dan is het formaat al veel minder van belang! Dan gaat het natuurlijk vooral om een stukje smaak. Wat wel goed is om in de gaten te houden, is dat blaadjes/andere vervuiling makkelijker blijft hangen in een grof formaat en dat dit lastig weer te verwijderen is.

Ook in schanskorven worden splitsoorten gebruikt. Dit kan natuurlijk ook in allerlei maten, maar het is goed om de volgende punten in de gaten te houden. Allereerst de maaswijdte van het gaas! Is die 5x5 cm (veelvoorkomend), dan kan het split dus niet kleiner zijn dan 50 mm. Dit wordt soms opgelost door bijvoorbeeld een fijner gaas aan de binnenkant te verwerken, dan is de maat natuurlijk weer minder van belang. Daarnaast is het goed om te kijken welke diepte de korf heeft. Is de korf maar 10 cm diep, dan kan die niet mooi dicht opgevuld worden met een maat die groter is dan 50 mm. De kans is dan aanwezig dat je door de korf heen blijft kijken. De stenen moeten elkaar dus wel goed kunnen overlappen.

Komt u er niet uit welke maat split het beste bij u en de beoogde toepassing past? Kom gerust eens langs voor advies!

 
TRE Mustang Grey
Aan deze pagina wordt nog gewerkt
1420