Wat is de beste sierbestrating?
16 november 2022

Als u uw tuin aan wilt pakken kunt u zich afvragen wat de beste sierbestrating is. Het antwoord hierop hangt volledig af van uw verwachting van de sierbestrating. Er zijn grofweg vijf verschillende typen sierbestrating, u vind deze in onderstaande beschrijving:

De door en door betonbestrating heeft een mooie authentieke uitstraling. Vaak is deze bestrating getrommeld. Omdat deze bestrating door en door hetzelfde is, kan deze in veel gevallen ook omgedraaid worden na verloop van tijd, zodat ze er weer als nieuw uit zien. Door en door betonbestrating zal in de loop van de jaren wat lichter worden en grover qua structuur.

Om het grover worden van de structuur te verminderen worden er ook betontegels gemaakt met een slijtlaag. Deze slijtlaag is van een fijnere structuur beton. Ook deze bestrating zal in de loop van de jaren wat lichter worden, maar de structuur blijft vlakker.

Om de opname van vocht en vuil te verminderen wordt er bij sommige soorten betonbestrating een coating toegevoegd. Hierdoor zal de steen wat minder snel groen worden, en is de groene aanslag oppervlakkiger, waardoor deze minder hardnekkig zal zijn. Daarnaast zal de steen makkelijker schoon te houden zijn als een betonproduct zonder een coating.

Omdat betonbestrating qua kleur vaak best wel wat terugloopt, bestaan er ook betontegels met een kleurechte toplaag. Hierdoor zal de bestrating veel minder verkleuren. Ook deze tegels zijn voorzien van een coating, zodat deze ook makkelijker zijn in onderhoud. Vaak heeft een kleurechte betontegel ook een geborsteld oppervlak, waardoor de structuur nog fijner wordt en de steen bijna zacht aanvoelt. Extra footcomfort dus!

Als laatste is er de categorie keramische tuintegels. De keramische tuintegels hebben de eigenschap dat ze niet verkleuren, geen vocht en vuil opnemen, krasbestendig en slijtvast zijn en ook nog eens erg duurzaam zijn. Qua onderhoud is een tegel die niks opneemt natuurlijk ideaal, al moet er bij een keramische buitentegel wel rekening gehouden worden met de hogere antislip waarde dan bij een binnentegel. Die kan ervoor zorgen dat er soms wel even geschrobd moet worden om een vlek te verwijderen, maar met een borsteltje of schuursponsje en eventueel wat CIF is dit goed mogelijk! Ook gebakken klinkers vallen eigenlijk onder de categorie keramische bestrating, omdat zowel de gebakken klinkers als de keramische tegels van klei gemaakt worden.

Welke bestrating voor u het beste is, hangt dus volledig af van uw wensen! Kom gerust eens langs op ons showterrein en we denken graag met u mee over wat het beste bij u en de situatie aansluit.