Vijver- en borderranden
12 september 2022

Op plaatjes en in tuinen zien we ze wel eens langs komen, de vijverranden/borderranden. Waarom worden deze gebruikt en wanneer is het echt nodig?

Bij een vijver wordt de afdekrand gebruikt om een mooie afwerking te creëren en om het vijverfolie weg te werken. Hierdoor zien we bij vijvers meestal een afdekrand. De breedte van deze rand is afhankelijk van het gebruikte materiaal voor de vijverbak. Wanneer die +- 20 cm is, zal er vaak gekozen worden voor een vijverrand van 25 of 30 mm breed, zodat de rand iets oversteekt. Want ook in dit geval geld vaak, gelijk = ongelijk.

Ook voor een border of muurtje kunt u een afdekrand gebruiken. Dit is niet noodzakelijk, maar het geeft het muurtje of de bloembak een andere uitstraling! De afweging of u gebruik wilt maken van een borderrand is dus vooral een stukje smaak.

Verschillende materialen van vijver- en borderranden

Het afdekken van uw vijver of border met een rand kan met diverse materialen! Allereerst zijn er een aantal soorten afdekplaat beschikbaar in beton. Hierin zijn ook verschillende kwaliteiten leverbaar, bijvoorbeeld afdekplaten met een kleurechte deklaag, waardoor deze minder gevoelig zijn voor verkleuring. Daarnaast is een veel gebruikt materiaal voor vijverranden en borderranden het bekende natuursteen. Natuurstenen randen zijn er in diverse soorten en afwerkingen. Kijk gerust eens bij ons aanbod op onze website!