Vetvlekken in bestrating
17 juni 2022

De dagen worden weer langer, de temperaturen stijgen en de zon gaat weer schijnen. Kortom, het BBQ seizoen is weer gestart. Het is natuurlijk genieten als dit weer kan, maar heeft dit ook gevolgen voor uw bestrating? We zien natuurlijk dat de BBQ (en de eventuele vallende stukken vlees o.i.d.) vetvlekken achter kunnen laten. Wanneer dit gebeurt op uw gras of grind/split zal dit natuurlijk geen probleem zijn, maar als het vlekken op uw terras veroorzaakt is dat natuurlijk jammer. Wanneer u geen ruimte hebt om uw BBQ op een andere plek te zetten, kan dit helaas ook niet helemaal voorkomen worden.

Maar hoe verwijderen we vet uit de bestrating?

Vetvlekken blijven lastig, omdat vet in de poriën van een betontegel trekt. Het belangrijkste is dus om de vlek zo snel mogelijk na het ontstaan te spoelen met heet water. Veel van het vet zal dan niet in de tegel trekken. Bent u er niet op tijd bij? Gelukkig zullen de vlekken na verloop van tijd vanzelf verdwijnen door regen en zon. Daarnaast zijn er ook schoonmaakmiddelen om vetvlekken uit beton te halen. Let wel op dat dit niet een agressief middel is die de eventuele coating aantast.

Naast de schoonmaakmiddelen en keuze voor het materiaal van uw terras zijn er op internet nog een aantal andere tips te vinden om vet te verwijderen. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat Cola hiervoor gebruikt kan worden. Gebruik hiervoor een ruime hoeveelheid cola en laat het even intrekken tot het bijna opdroogt. Hierna moet er geschrobd worden met schoon water en een borstel. Na het opdrogen zou de vlek al sterk verminderd moeten zijn. Let wel op met cola, omdat dit een zoete, plakkerige laag achter laat wanneer dit niet goed weggespoeld wordt. En deze laag trekt dan bijvoorbeeld weer mieren aan.

Toch vetvlekken in uw bestrating voorkomen?

Wanneer u de barbecue vaak gebruikt, is het aan te raden om hiervoor een plateau van keramische tegels aan te leggen. Keramiek neemt geen vocht en vuil op, waardoor het vet alleen in de antislip kan zitten, maar niet in de tegel zelf. Meestal zijn de vlekken dan gewoon te verwijderen met heet water (eventueel een sopje) en een borstel.

Hebt u nog vragen over de vetvlekken in uw bestrating? Neem gerust even contact met ons op!