Verschillende legverbanden
06 juli 2023

(Sier)bestrating is er in allerlei soorten en maten. Verschillende formaten worden vaak ook op een verschillende manier gelegd. In deze blog vind u voorbeelden met de verschillende formaten en verschillende optie's qua legverband:

Legverband vierkante tegels

We zien veel vierkante tegels terugkomen in tuinen. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan 50x50 cm, 60x60 cm, 80x80 cm, 90x90 cm of 100x100 cm. Meestal worden ze recht achter elkaar gelegd, zoals op voorbeeld 1. Maar er zijn natuurlijk ook andere opties! Welk legverband er gekozen wordt is meestal afhankelijk van de afmeting van het terras en ook van de kleur van te tegel. Is de tegel al genuanceerd, dan is het vaak mooi om het legverband rustig te houden. Is de tegel zelf rustig van kleur, dan kan juist spelen met het legverband erg leuk zijn!

Vierkante tegels, recht gelegd Vierkante tegels, halfsteens gelegd Vierkante tegels, diogonaal gelegd
Recht Halfsteens Diagonaal

Legverband rechthoekige tegels (verhouding 1:2)

Ook de rechthoekige tegel zien we veel terugkomen in tuinen. Voorbeelden hiervan zijn 60x30 cm, 80x40 cm en 60x120 cm. Dit formaat wordt meestal verspringend gelegd, maar ook dit kan op verschillende manieren.

Rechthoekige tegels, halfsteens Rechthoekige tegels, 1/4 versprongen Rechthoekige tegel, elleboogverband
Halfsteens 1/4 verspringing (of eventueel 1/3) Elleboogverband

Wildverbanden

Er zijn ook diverse tegels beschikbaar in een kant en klaar wildverband. Er worden dan diverse formaten door elkaar heen geleverd. Ook zijn er wildverbanden die wel één formaat hebben, maar door de bijzondere vorm toch speels zijn.

Wildverband Banenverband Natuurlijk wildverband
Wildverband (groot WVB Redsun) Banenverband (Redsun) Natuurlijk wildverband (MBI)

Klinkers

Klinkers zijn er natuurijk in diverse formaten, dus het legverband ziet er dan verschillend uit, maar zowel keiformaat (21x10,5), dikformaat (21x7) en waalformaat (20x5) kunnen in diverse verbanden gelegd worden. Hierbij een aantal voorbeelden:

Klinkers halfsteens Klinkers elleboogverband Visgraat
Halfsteens Elleboog verband Visgraat

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer formaten en dus ook legverbanden. Kom gerust eens langs voor advies!