Verhoogde en lage borders
05 juni 2024

Voor de ultieme tuinbeleving is groen natuurlijk niet te missen. Vaak gebruiken we planten en/of bloemen om extra sfeer te creeëren. Dit kan natuurlijk in losse potten, maar het is ook mogelijk om hiervoor een border aan te leggen. Er zijn verschillende mogelijkheden wanneer het gaat om borders.

Verhoogde borders

We kennen ze allemaal wel, de verhoogde borders. Deze kan met heel veel verschillende soorten stapelblokken gemaakt worden, met ieder zijn eigen effect. We beginnen met het maken van de border het liefst in een basis van wit zand*. Dit moet netjes waterpas gemaakt worden. Daarna kunnen we gelijk beginnen met het leggen van de eerste rij blokken, maar er kan ook een opsluitbandje gebruikt worden als fundering. Wanneer het opsluitbandje plat gelegd wordt, ligt er een hele fijne basis om mee te beginnen, zeker wanneer er met kleine blokken gewerkt wordt. Om de border goed stevig te maken, verlijmen we de blokken. Dit kan bijvoorbeeld met purlijm of kit. Hebt u blokken die erg verschillen qua vorm, en dus wat gaten en/of kieren in de border? Dan kunt u aan de binnenkant van de border anti-worteldoek pakken, zodat het zand niet uit de border spoelt. Als de lijm goed uitgehard is, kan de border gevuld worden met zwarte grond en de gewenste beplanting.

*Over het algemeen lijmen we de border liever niet op de bestrating, omdat de bestrating met afschot gelegd is. Wanneer we daarop een border plaatsen, zien we heel duidelijk dat deze border niet waterpas staat, zeker wanneer deze naast een muur of schuttting geplaatst wordt. Daarnaast is het natuurlijk fijn als de wortels van de planten eventueel verder de diepte in kunnen.

Lage borders

De laatste tijd zien we steeds vaker ook lage borders in de tuin, qua hoogte gelijk met het straatwerk. Het leuke hieraan is dat we qua vormen echt alle kanten op kunnen. Natuurlijk kunnen we een verlaagde border maken met opsluitbanden. Dat is vooral handig wanneer er een rechte border gemaakt wordt. Maar we kunnen ook werken met stalen strips. Met de strips kunnen we ook organische vormen uitzetten. Door de spelen met de hoogte van de beplanting, kunnen we ook met een lage border nog steeds diepte in de tuin creeëren.

Borders onderhouden

Natuurlijk moet beplanting onderhouden worden. Voor degenen met groene vingers is dat natuurlijk geen probleem! Voor degenen die het liefst zo min mogelijk onderhoud hebben in de tuin, is het goed om te kijken hoe de border wordt ingedeeld. Zo kan de grond om de beplanting opgevuld worden met anti-worteldoek en grind of split. Op die manier zal er, zeker in de eerste periode, veel minder onkruid te plukken zijn. Als u de basis liever groener hebt, kan u ook een mooie bodembedekker gebruiken. Ook daardoor zal het onderhoud minder zijn. Wanneer u een verhoogde border plaatst, is het onkruid plukken natuurlijk ook een stukje makkelijker.


Wilt u meer weten? Kom dan eens langs op ons showterrein