Tips om een kleine tuin aan te leggen
07 november 2022

Hebt u een kleine tuin en vind u het lastig om deze toch om te toveren naar uw droomtuin? In deze blog geven we u een aantal tips om een schitterende tuin te creëren!

Rust een eenheid

Om te beginnen is het in een kleine tuin aan te raden om rust een eenheid te houden in de materialen. Zo is het bijvoorbeeld erg onrustig wanneer er veel verschillende soorten bestrating gebruikt worden. Daarnaast kan ook de kleur voor een ruimtelijk effect zorgen. Rustige tinten zorgen voor een ruimer effect!

Diepte creëren

Ook in een kleine tuin kan er diepte gecreëerd worden. Dit doe je bijvoorbeeld door haagjes of bloembakken kunnen de zichtlijnen doorbroken worden, waardoor de tuin dieper lijkt! Naast dat de zichtlijnen doorbroken worden, is ook de hoogte van de elementen gunstig voor het diepte effect. Hoogtes kunnen ook aangebracht worden door een pergola of een boompje.

Formaten

Wanneer de tuin relatief klein is, is vaak het advies om grote tegels te gebruiken. Hier zijn we het deels mee eens. Een kleine steen zal een drukker en onrustiger effect geven, maar een hele grote tegel, zoals 100x100, zorgt juist voor een verkleinend effect. Als het terras 3 meter diep is liggen er dan namelijk maar 3 tegels, maar bij een 60x60 tegels liggen er dan 5. 60x60 oogt dan in dit geval wat ruimer. Wanneer de tuin smal en diep is, is het leuk om gebruik te maken van een langwerpige tegel om een breedte effect te creëren. Dit kan met behulp van 60x30 of 80x40 tegels.

Externe elementen

Wanneer de tuin grenst aan een stukje park, weiland of bos dan kan je ook gebruik maken van die externe elementen. Bijvoorbeeld door een gedeelte van de erfafscheiding (half) open te houden, zodat er verder gekeken kan worden. Dit zorgt voor een ruim effect. Wanneer er al veel bomen naast te tuin staan, zal dit al een groener effect aan de tuin geven dus is er wat minder beplanting nodig.

Accessoires

Bij de formaten hebben we het al even gehad over de formaten van de tegels, maar ook het formaat van eventuele losse bloempotten zal verschil uitmaken. Zo zullen een paar grotere bloempotten een ruimer effect geven dan een hele boel kleintjes. Ook een tuinset kan ruimte geven of juist kolossaal ogen. En om extra diepte te geven aan de tuin kan er gebruik gemaakt worden van een spiegel/spiegels.

Vind u het lastig om uw nieuwe tuin te visualiseren? U kunt bij ons ook een 3D tuinontwerp laten maken! Neem gerust contact op voor meer informatie of kijk op onze website www.tsdtuinontwerp.nl