Terras bestraten - Tips
29 juni 2023

Wilt u graag een terras (opnieuw) bestraten? Dan is het soms lastig om te weten waar je precies moet beginnen. Lees dan eens verder voor terras bestraten tips!

Welk formaat en legverband?

Het is natuurlijk het mooiste als er zo min mogelijk aan de tegels gezaagd moet worden. Een terras met hele tegels staat mooier en ook rustiger. Gebruikt u een 60x60 tegel? Dan is het handig om het terras bijvoorbeeld 3M, 3,6M, 4,2M etc. diep te maken. De breedte kan niet altijd aangepast worden, dus daar moet soms wel gezaagd worden. Maar als het half kan is het natuurlijk mooi om ook daarin op hele tegels uit te komen. Daarnaast kan een formaat bepalend zijn voor de uitstraling van het terras. Is het terras smal, maar diep? Dan kan het leuk zijn om met een langwerpige tegel te werken, om zo nadruk te leggen op de breedte. Een langwerpige tegel wordt meestal verspringend gelegd, wat dit effect alleen maar versterkt!

Terras bestraten, sluit het terras goed op!

Of een terras mooi blijft liggen is natuurlijk afhankelijk van de ondergrond en de manier van verwerken, maar ook zeker van de kantopsluiting. De kantopsluiting wordt gebruikt op plaatsen waar het terras grenst aan zachte ondergronden, zoals zand/grond, (kunst)gras, split/grind etc. Langs het huis is dit bijvoorbeeld niet nodig. De kantopsluiting, een opsluitband of stalen strip, zorgt ervoor dat het zand niet onder de tegel uit spoelt. Daardoor is de kans op verzakkingen een stuk kleiner. 

Vergeet niet de pallets te mixen!

Om een mooi "egaal" geheel te krijgen, is het belangrijk om de pallets goed door elkaar heen te verwerken. De kleur kan per laag iets afwijken, en als een pallet achter elkaar gelegd word, heb je kans op vlekvorming. Ook bij genuanceerde tegels. Maak dus alle pallets open en meng de verschillende pallets door elkaar heen.

Terras bestraten, kleur

Welke kleur u gebruikt voor uw terras is natuurlijk een kwestie van smaak. Wel is de ene kleur praktischer dan de andere. Wanneer u een effen antraciete tegel gebruikt, zullen vlekjes en/of vuil daarop veel sneller zichtbaar zijn dan bij een genuanceerde tegel. De tegelkleur is natuurlijk ook afhankelijk van de kleur van de omliggende elementen, zoals de woning. Kom gerust eens langs voor advies!

Terras bestraten, laatste tips

1. Wanneer er gezaagd moet worden, doe dit dan bij het terras vandaan, om zo cementsluier te voorkomen.
2. Leg het terras met afschot van de woning af, vaak wordt ca. 1 cm per m1 gehanteerd.
3. Zorg dat er een voegje tussen de tegels zit. In de meeste gevallen gebeurt dit automatisch door de afstandshouders aan de tegels
4. Denk goed na over het voegzand wat gebruikt word. Dit is leverbaar in diverse kleuren, maar ook diverse soorten. Zo zijn er ook soorten die mieren en onkruid tegenhouden, de zogenaamde "vaste voeg".

Voor meer terras bestraten tips (en meer) bent u van harte welkom op ons showterrein in Nunspeet! We helpen u graag!

Wilt u graag voor u begint weten hoe het terras eruit gaat zien? Kijk dan eens bij het 3D tuinontwerp!