Met hoeveel snijverlies of knipverlies moet ik rekening houden?
03 november 2022

Bij het bestellen van bestratingsmaterialen raden we altijd aan iets extra te bestellen, zodat er in geval van het verzagen of breuk in een tegel of klinker niet direct materiaal te kort is om het te bestraten gedeelte af te maken. Hoeveel snijverlies of knipverlies er gerekend moet worden is afhankelijk van verschillende factoren. In veel gevallen wordt er tussen de 3% en 10% snijverlies gerekend. Om te zien hoeveel snijverlies er ongeveer gerekend moet worden zijn de volgende punten belangrijk:

  • Is het te bestraten gedeelte recht of zitten er veel schuine of zelfs ronde gedeelten in? Als de lijnen recht zijn zal er minder verlies zijn dan wanneer er veel schuine hoekjes of rondingen gezaagd moeten worden.

  • Komt de afmeting uit op hele tegels? Dan zal er vrij weinig snij/zaag- of breukverlies zijn. We raden wel altijd aan een aantal tegels extra bestellen voor als de tegels breken tijden het verwerken of voor wanneer er later bijvoorbeeld een pot verf over een tegel valt.
  • In het geval van klinkers leggen is ook de manier van verwerken van belang. Wanneer de klinkers geknipt worden, kan er uit 1 klinker maar 1 passtukje gehaald worden, het andere gedeelte wordt dan weggegooid. Wanneer er gezaagd wordt ontstaat er een strakke lijn, waardoor ook de andere helft van de klinker gewoon gebruikt kan worden.
  • Ook het formaat/de vorm van de tegel is natuurlijk van belang. Bij een organische vorm tegels zal er meer snijverlies zijn dan wanneer er een rechte tegel gelegd wordt.

Kom gerust eens langs op ons showterrein om het ruime aanbod (sier)bestrating te bekijken. We kunnen dan ook even meedenken voor het snijverlies. Ook een stratenmaker/hovenier kan vaak een redelijk goede inschatting maken van de benodigde hoeveelheden. In veel gevallen geld dat we liever iets overhouden dan tekort komen, omdat extra tegels altijd apart gelegd kunnen worden voor eventuele schade in de toekomst, maar de bestrating bij tekort aan materiaal niet gelijk afgewerkt kan worden. Natuurlijk blijft het altijd een puzzeltje om voldoende te hebben maar niet teveel over te houden, omdat bestrating in de meeste gevallen niet retour gedaan kan worden. We zullen dan ook per project even overleggen wat u het liefste hebt, ruimer berekenen of in geval van tekort wat extra materiaal bijbestellen.