Hoeveel wit zand moet er onder mijn bestrating?
21 oktober 2022

Om tegels of klinkers te kunnen leggen, is er natuurlijk een goede onder baan nodig. Wanneer de tegels of klinkers minimaal 3 cm dik zijn, dan kan deze gemaakt worden met wit zand, ook wel ophoogzand genoemd. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste is wit zand veel makkelijker te egaliseren en bewerken dan zwart zand. Hierdoor kan er een strakke baan gemaakt worden. Daarnaast laat wit zand veel beter water door, waardoor er dus minder plasvorming op de bestrating ontstaat en de tegels niet gaan “drijven”.

Het is in Nederland niet mogelijk om één richtlijn voor de dikte van de laag wit zand te hanteren. We hebben namelijk diverse typen grondsoorten in de diverse regio’s. Zo zal er op kleigrond veel meer wit zand nodig zijn dan wanneer er een lossere zwart zand laag ligt. Bij ons in de regio van Nunspeet komt over het algemeen zwarte grond voor als bodemsoort. Gemiddeld wordt er daar tussen de 10 en de 20 cm wit zand gebruikt. Natuurlijk is het nog steeds afhankelijk van de locatie, maar de stratenmaker/hovenier kan dit heel goed inschatten!

Voor een oprit wordt ook vaak gebruik gemaakt van een puinbaan, om extra stabiliteit te creëren. Wanneer er al puin ligt, hoeft er nog maar een paar cm zand over de baan, om zo het geheel zo sterk mogelijk te houden. Ook hiervoor kunt u bij een grondwerker en/of stratenmaker/hovenier terecht voor het juiste advies.

Hoe bereken je hoeveel m3 wit zand er nodig is?

Het berekenen van de hoeveelheid wit zand is heel eenvoudig! Bereken de oppervlakte waar wit zand voor nodig is en vermenigvuldig dit met de benodigde dikte. Bijvoorbeeld: Er moet 20 m2 bestrating gelegd worden, en er moet 5 cm wit zand op komen: 20 m2 x 0,05 m = 1m3 (Of als je de lengte en de breedte van het gedeelte weet: 5 m(b) x 4 m(l) x 0,05 m(d) = 1 m3