Offerte

Vul uw wensen in en ontvang vrijblijvend een offerte.

Neem contact met ons op

Vul hiernaast uw naam, nummer en vraag in en wij bellen u zo snel mogelijk terug! U kan ons ook direct bellen of mailen!

The Stone Discounter
Galvaniweg 30
8071 SC Nunspeet
  • Ancona

Hoe wordt een gebakken klinker gemaakt? (incl. filmpje)

23 september 2020

Overal komen we ze tegen, de gebakken klinkers. Zowel in de oude binnensteden als in de tuinen bij de particulieren. Een gebakken klinker heeft de prachtige eigenschap dat ze eigenlijk alleen maar mooier worden in plaats van minder mooi. Dit zorgt ervoor dat we met een gebakken klinker een ontzettend duurzaam product hebben.

Gebakken klinkers worden gemaakt uit klei. Die klei wordt bijvoorbeeld gewonnen uit de rivieren. Het mooie hieraan is, dat rivieren ieder jaar een klein laagje klei afzetten, dus dat deze bron blijft bestaan! Vervolgens wordt deze klei naar een depot gebracht, waar het juiste kleimengsel wordt gemaakt. Dan gaat het mengsel de fabriek in, waar er water en stoom toegevoegd worden om het mengesl te kunnen kneden. Ook worden daar de mineralen die bijdragen aan de uiteindelijke kleur toegevoegd aan het mengsel. Als de klei klaar is, wordt het gevormd zodat ze de maat hebben die ze moeten krijgen. Bij gebakken klinkers voor de tuinmarkt is dat in de meeste gevallen een waalformaat of dikformaat. De vorm creeëren kan op 2 manieren. In "vormpjes", waar ze doormiddel van zand of water weer uitgehaald kunnen worden, of in een strengpers, waarbij de klei in een streng geperst wordt en vervolgens gesneden. Hierna moeten de klinkers drogen. In de droogkamers neemt het vocht uit het mengel af. Als het vochtgehalte de juiste waarde heeft bereikt, gaan de kleiklinkers de oven in. Deze ovens kunnen wel tot 1130 °C zijn. Na de ovens moeten de klinkers afkoelen. Het proces van het bakken en koelen kan per kleur en maat ook weer afwijken. Na deze laatste stappen worden de klinkers verpakt en kunnen ze naar het magazijn, om vervolgens wellicht bij u in de tuin terecht te komen!

 

Onderstaand een video waarin het productie van een Vandersanden Straatbaksteen te zien is:

De trends van 2020
Ieder jaar brengt andere trends met zich mee. Waar het twee jaar geleden nog allemaal strak was met veel bestrating en weinig groen, zien we in...
Verticaal groen
Voor de ultieme tuinbeleving is groen een cruciale factor! Door planten te gebruiken krijgt u meer een buiten gevoel dan wanneer u alleen...
1420