Hoe kan ik staptegels toepassen
08 mei 2024

Iets wat we nog steeds veel zien in tuinen, is het gebruik van staptegels. Naast dat deze natuurlijk praktisch zijn, geven ze ook nog eens een speelser effect aan de tuin. Staptegels zijn er natuurlijk in allerlei vormen en formaten. Wanneer staptegels echt als looppad gebruikt worden, is het verstandig om een wat royaler formaat te kiezen. Dit zorgt ervoor dat het pad comforabel loopt en niet het gevoel geeft dat er gebalanceerd moet worden. Een veelgebruikt formaat is daarom ook de 80x40 tegel. Op deze tegel kan zelfs iemand met schoenmaat 50 de voet nog goed kwijt. Maar ook gebruik van andere formaten staptegels kan natuurlijk! Er zijn ook schitterende natuurstenen staptegels beschikbaar, die mooie organische vormen hebben, en worden andere vierkante en rechthoekige formaten hiervoor gebruikt.

Hoe ver leg je staptegels uit elkaar?

Om te bepalen hoeveel cm er tussen de tegels aangehouden moet worden, zijn diverse factoren van belang. Natuurlijk hoeveel ruimte er in totaal is, zodat u de ruimte goed kunt verdelen. Maar ook de grootte van de stap die u zelf comfortabel vind. Dit kunt u bepalen door gewoon eens met stokjes, of wat er ook voor handen is, punten uit te zetten, om te kijken wat goed voelt. Vaak wordt er een stap van ca. 60 cm of meer aangehouden.

Waar kunnen staptegels in worden verwerkt?

Er zijn diverse manieren om staptegels op een mooie manier te verwerken in de tuin. De manier die we natuurlijk veel zien is staptegels in het (kunst)gras. Dit is een mooie manier om ook tijdens drassige dagen goed het gras over te kunnen steken, maar wel zo veel mogelijk gras zichtbaar te houden voor een groene en frisse tuin. Daarnaast zien we vaak staptegels in grind of split. De tegels lopen net iets comfortabeler dan het grind of split zelf, en het geeft een speels effect in de tuin. Ook is het mogelijk om staptegels te omringen met bijvoorbeeld klinkers. Hierdoor ontstaat er een compleet verhard pad, maar wel met speelse staptegels voor nét even die extra uitstraling. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld getrommelde waaltjes gebruikt worden om een strakke tegel. Ook in borders zien we staptegels, om zo goed te kunnen tuinieren vanaf een verharde basis.