Herfsttip 3 – 2023: Groene aanslag
18 oktober 2023

We hebben in onze blogs al regelmatig geschreven over het reinigen van groene aanslag, maar het weer even opfrissen kan nooit kwaad! Zeker nu de donkerdere en nattere periode weer is aangebroken, zien we weer groene aanslag ontstaan op de bestrating. Naast dat dit natuurlijk niet mooi staat, kan het ook nog eens glad worden daardoor. Daarom is het handig om de groene aanslag voor de winter nog even te verwijderen. Dit kan heel eenvoudig met behulp van een groene aanslagverwijderaar. Bij het soort wat wij altijd gebruiken, de groene aanslagverwijderaar van Bison, hoef je het middel alleen maar te verdunnen en over het straatwerk te sprayen. Het middel doet de rest. U hoeft dus niet te schrobben of poetsen! Als u voor de winter al een keer behandeld tegen de groene aanslag, zal het ook wat minder snel weer terugkomen.

Natuurlijk horen we veel van andere manieren om groene aanslag te verwijderen. Zo wordt er nog wel eens gebruik gemaakt van de hogedrukspuit. Dit raden we absoluut AF. Door de hoge druk, beschadigd het straatwerk. Dit wordt grover, waardoor vocht meer opgenomen wordt en groene aanslag sneller terug zou komen.

Ook horen we van gebruik van schoonmaakazijn. Dit verwijderd inderdaad de groene aanslag, maar door de zuren kan er kalkuitbloei ontstaan (vooral bij nieuwere betonbestrating). Dit zijn witte vlekken, hierover kunt u meer lezen op de pagina: Wat is kalkuitbloei?

Daarnaast wordt er ook wel eens groene zeep gebruikt. Ook dit raden we niet aan, omdat zeep een vettige laag achterlaat, die weer sneller vuil oppakt.

Groene aanslagverwijderaar kan het beste gebruikt worden boven de 10°. Wacht dus niet te lang met het behandelen, zodat de werkzame stoffen het beste kunnen inwerken in de bestrating.