Herfsttip 2 – 2023: Bladeren
04 oktober 2023

Zodra het kouder wordt, valt ook het blad weer uit de bomen. Dit zorgt natuurlijk ook voor blad in de tuin, hoewel dat in de ene tuin meer voorkomt dan in de andere. We geven u in deze blog een aantal tips om op te letten in deze periode.

  • Veeg regelmatig het blad van uw bestrating. Wanneer blad langer ligt en verteerd, ontstaat er een looizuur. Dit kan voor lelijke bruine vlekken zorgen op uw terras. Hoewel deze vlekken na verloop van tijd vanzelf zullen verdwijnen door bijvoorbeeld regen en zon, is dat natuurlijk jammer. Daarnaast kan dit best wel een tijdje duren, en daarom is het beter voorkomen dan genezen. Hebt u toch bruine vlekken op uw terras? Kom dan eens langs voor de Bostik Tegelreiniger. Deze verwijderd/verminderd (afhankelijk van het steentype en de mate van vervuiling) de vlekken.
  • Houd dakgoten en afwateringsgootjes schoon. Wanneer deze vol zitten met blad, raken ze makkelijker verstopt en/of lopen ze over. Controleer dus regelmatig even of er niet teveel blad in de goten aanwezig is.
  • Verwijder het blad ook regelmatig van het gazon. Wanneer er een laag blad op het gazon ligt, en dit veel nat is, kan het gras onder de bladlaag gaan schimmelen.
  • Ook voor sommige (groenblijvende) platen is het goed om het blad te verwijderen.

Bladafval kan natuurlijk afgevoerd worden, maar u kunt het ook verzamelen en laten composteren, om het volgend jaar als bladaarde weer te kunnen gebruiken. Hiervoor kunt u op het internet allerlei tips vinden.