Gladde tegels
22 november 2023

Over het algemeen wordt (sier)bestrating niet glad wanneer het bijvoorbeeld geregend heeft, omdat die bestrating natuurlijk ook specifiek ontwikkeld is om buiten te gebruiken. Er zit wel verschil tussen de ene en de andere tegel. Bij het produceren is het zoeken naar een balans tussen de juiste stroefheid en zo min mogelijk onderhoud. Sommige tegels zijn van zichzelf erg ruw, wat natuurlijk ook voor meer vocht- en vuilopname zorgt. Hierdoor zullen die tegels wat meer onderhoud nodig hebben. Andere tegels zijn bijvoorbeeld geborsteld, waardoor ze een hele vlakke structuur krijgen die bijna zacht aanvoelt. Maar ook op die tegels zal u niet direct uitglijden als het nat is. Bij deze soorten hebben we het over betonbestrating. Ook bij keramische bestrating is er gebruik gemaakt van een antislip, die stroever is dan bij bijvoorbeeld keramische binnentegels. Onderling varieert de mate van antislip bij keramische buitentegels wel. Bepaalde soorten natuursteen voelen wel spekglad aan na een regenbui.

In een aantal omstandigheden kan bestrating toch erg glad worden. Een van de meest voor de hand liggende situaties is natuurlijk bij vorst en sneeuw. Alles wat nat is wordt bij vorst natuurlijk glad door de ijsvorming. Hoe je deze gladheid het beste kan bestrijden verschilt per soort bestrating. Waar je bij een keramische tegel gewoon strooizout kunt gebruiken, is dat bij betonbestrating soms niet aan te raden, omdat zout uit kan bijten en vlekken kan veroorzaken. Voor beton kunnen dooikorrels bijvoorbeeld een betere optie zijn.

Een andere situatie waarbij bestrating glad kan zijn en waar minder vaak bij stilgestaan wordt, is bij groene aanslag op de bestrating. Wanneer de tegels groen worden, worden ze vettig en glad. Daarom is het belangrijk om op tijd de groene aanslag te bestrijden!

Ook wanneer er veel blad op het straatwerk ligt ontstaat er gladheid.

Wilt u weten hoe glad de bestrating die u wilt aanschaffen wordt als het geregend heeft? Kom dan eens langs! We hebben altijd gieters in de buurt staan om de bestrating nat te maken, zodat u kunt voelen hoe deze aanvoelt bij/na regen.