Bestrating zagen of knippen
10 mei 2023

Om bestrating op maat te maken zijn er twee opties, zagen en knippen. Maar wanneer is welke methode nodig? Dit hangt onder anderen af van het formaat en de afwerking van het product.

Zagen

Tegels groter dan 30x20 raden we altijd aan te zagen, omdat dit niet secuur geknipt kan worden en er bij zagen een veel strakkere lijn ontstaat. Ook voor het zagen van tegels zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan er een grote slijptol of bandenzaag gebruikt worden. Hiermee is het wel wat moelijker om een strakke lijn te zagen wanneer u hier niet mee vertrouwd bent. Wat ook veel gebruikt word is een tafelzaag. Hiermee kunnen hele strakke lijnen gezaagd worden. Welke type zaagblad u gebruikt hangt af van het type tegel (of stapelblok, opsluitband etc.) wat u gaat zagen. Voor een betontegel gebruiken we namelijk een ander zaagblad dan voor een keramische tegel. Wanneer u een keramische tegel met een blad voor beton zaagt, krijgt u snel rafelige randen.

Knippen

Is uw bestrating kleiner dan 30x20, zoals een waaltje (20x5 cm), dikformaat (21x7) of keiformaat (21x10,5 cm)? Dan kunt u de bestrating eventueel ook knippen. Hierbij is het wel goed om te letten op de versheid van de stenen. Als ze erg vers zijn kunnen ze beter gezaagd worden. Bij knippen van bestrating zijn de “snijkanten” sowieso iets minder strak dan wanneer er gezaagd word.

Algemeen

Bij knippen van bestrating zal er meer snijverlies zijn, omdat de andere helft van de geknipte steen niet meer gebruikt kan worden. Alle materialen kunnen gezaagd worden, ook bij klinkers wordt dit regelmatig gedaan om zo een strakkere afwerking te kunnen maken.